Spread the love

Keith Cederholm var en ökänd svensk brottsling känd för sina vågade rån och fruktansvärda brott. Den 1 september 1958 gick han in i världen i Stockholm, Sverige, till ett hushåll som var kantat av problem. Hans föräldrar skilde sig när han var ung, och hans mamma, som kämpade med missbruk och psykisk ohälsa, uppfostrade honom ensam.

Keith Cederholm Barn

Keith Cederholm Wikipedia och Biografi

Ålder1. September 1958 (Ålder 51 År)
Ursprung/BostadsortEskilstuna
YrkeKriminell
FöräldrarUppdateras Snart
Längd/ViktUppdateras Snart
FamiljFyra barn
FörmögenhetUppdateras Snart

Keith Cederholms pappa drev en karneval som han turnerade över hela Sverige med. Efter att hans föräldrar skildes när han var 13 år flyttade Keith Cederholm och hans mamma och bröder till Helsingborg. Hans mamma gifte sig så småningom igen.

Styvpappan, enligt Cederholms påståenden, misshandlade honom ofta. Som tonåring gick han med i en grupp barn som begick mindre brott som en grupp. Hela decenniet av 1970-talet var för honom centrerat kring denna lilla grupp människor.

Spannmålsmagasinet Granbacken i

Malmös utkanter förstördes av en brand den 23 november 1979. Bo Göransson, 19, försvann dagen efter att branden upptäcktes. Hans kropp hittades inte förrän två månader senare, i Helsingborgs hamn.

Polisen har utpekat Cederholm, en ökända mindre skurk i Helsingborg vid den tiden, som huvudmannen. Branden, enligt åklagare Cay Kallin, anlades av raggare från Helsingborg som sökte hämnd för ett bråk med sina motsvarigheter från Malmö kvällen innan.

Lokalbefolkningen i Helsingborg laddade upp en Plymouth Fury med bränsledunkar, körde över en åker och satte eld på gården. Göransson blev vittne till mordbranden. Åklagaren säger att Cederholm visste detta och begärde Göranssons avsked på grund av det.

Han fördes till Helsingborgs hamn, där han tappades i vattnet medan han fortfarande var medvetslös. Tingsrätten fann Cederholm och ytterligare en person skyldiga till grov mordbrand våren 1981. Ytterligare fem åtalade dömdes för mordbrand.

Efter att rättegången avslutats

vittnade en 17-årig flicka som varit där hela tiden. Cederholm åtalas nu för Göranssons död. Vid hovrätten våren 1982 befanns Cederholm, trots att 17-åringen inte medvetet riktat in sig på honom, skyldig till människorov och medhjälp till grovt våld.

Trasgänget ska ha dök upp till tonåringens hus morgonen efter branden med en kropp, och hon följde med dem i trasbilen när de körde liket till Helsingborgs hamn. De sju kriminella ansvariga för Göranssons bortförande och grova misshandel har identifierats som fem mordbrännare och två göteborgska ligister.

Reportern Jan Guillou diskuterade polisutredningen i sin show Rekord-Magazinet. En av anklagelserna för Cederholm var att han hade varit på en familjelunch i Klippan under brandnatten. Utredningen fick dock myndigheterna att tro att Cederholm lämnade familjemiddagen sent på kvällen och körde till raggargården.

Jan Guillou åkte i en Plymouth Fury, fordonet som tros ha körts av Cederholm, längs sträckan mellan Klippan och Raggargrden och kom fram till att Cederholm inte kunde ha varit där när branden startade. Högsta domstolen fann Cederholms fördel i november 1983.

Cederholm företräddes i rätten

av advokaten Henning Sjöström. I juli 1984 släpptes endast Cederholm från fängelset. Cederholm fick 400 000 kronor i skadestånd av staten utöver 115 000 kronor för förlorad lön efter att ha avtjänat tre års fängelse.

Cederholm försökte sig på jordbruket efter att ha blivit frikänd i raggmordsfallet. Snarare för att få en enda stor betalning fördelades denna ersättning över en längre tid, ett begrepp som aldrig tidigare prövats i svensk rätt. En domare dömde Cederholm till åtta års fängelse för narkotikahandel 1997.

Guillou skrev en bok om rättegången 1983 som heter “Justitiemord”. Guillou hedrades med det stora journalistpriset 1984 för sin rapportering om rättegången.
2010, vid 51 års ålder, förlorade Keith Cederholm kampen mot cancer. Hans sista viloplats var i Landskrona.

När Cederholm var tonåring stal han från butiker och sålde droger vid sidan om. Trots sina långa vistelser i ungdomsfängelser mognade han aldrig. Han blev allt mer ambitiös och ivrig efter farliga nya upplevelser.

Keith Cederholm Barn: Fyra barn

I början av 1990-talet samlade

Cederholm ett gäng likasinnade kriminella och började råna banker och plundra pansarbilar. De var exakta och hänsynslösa i sin strävan efter sina mål, och använde ofta sprängämnen och tunga vapen. Polisen kallade dem “Stockholmsbanditerna”, och de blev snart de mest eftersökta brottslingarna i landet.

Många av gängets vågade rån var uttänkta och utförda av Cederholm. Allt, från själva rånet till hans tillflyktsort, skulle vara noggrant planerat. Han var känd för sitt korta humör och brist på empati, och han tog ofta till fysisk kraft för att hantera individer som motsatte sig honom.

En av gruppens mest inne kända brott var 1997 års rån mot en kontantdepå i Västberga. Stockholmsbanditerna använde sprängämnen för att bryta upp det kraftigt befästa lagrets dörrar. Därefter lastade de miljontals svenska kronor i en stulen bil och rusade iväg.

Under den massiva jakten som inleddes efter gänget tvingades Cederholm gå och gömma sig. Genom att ständigt byta plats kunde han undvika fångst under en avsevärd tid. Men polisen kunde spåra honom och omhänderta honom. 1998 greps han för en mängd brott inklusive rån, misshandel och mord.

Den internationella pressen bevakade

Cederholmsrättegången eftersom den väckte så stort intresse. Åklagaren presenterade en mängd olika bevis, inklusive DNA-prover, övervakningsfilmer och vittnesmål, i deras fall mot honom. Cederholms advokater hävdade att deras klient var en oskyldig åskådare som felaktigt hade nekats möjligheter på grund av sitt förflutna. De hävdade också att en del av åklagarens bevis var förfalskade eller planterade för att tvivla på fallets giltighet.

Juryn fann enhälligt Cederholm skyldig på alla punkter, och han dömdes till livstids fängelse utan möjlighet till villkorlig frigivning. För att avtjäna sitt straff har han skickats till ett högsäkerhetsfängelse i Sverige.

Trots sin ryktbarhet förblir Cederholm en gåtfull och spännande figur. Andra menar att han är en våldsbrottsling som borde tillbringa resten av sitt liv bakom galler. En tragisk hjälte i vissas ögon, ett offer för omständigheterna i andras ögon.

Cederholm var, älska honom eller hata honom, en utomordentligt skicklig tjuv som utförde några av Sveriges mest vågade rån. Hans arv lever vidare, och han kommer för alltid att stå för mänskligheten när den är som värst.

Keith Cederholm var, allt övervägt, en fascinerande och gåtfull figur som för alltid skulle etsas in i svenska rekordböcker. Hans gärningar var så chockerande och hemska att han snabbt blev en av landets mest eftersökta brottslingar.

Men hans erfarenhet väcker frågor om i vilken utsträckning han var rehabiliterbar och orsakerna till hans kriminella beteende. Att tänka på lärdomarna från Cederholms liv och strävan efter ett mer jämlikt, medkännande och förlåtande samhälle är avgörande när vi fortsätter att möta dessa utmaningar.

Keith Cederholm Barn

error: Content is protected !!